vineri, 12 septembrie 2008

Biofeedback - definitie




Biofeedback-ul este o forma de medicina alternativa, care implica masurarea unor parametri cuantificabili fiziologici ai corpului, precum: tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, temperatura corporala, raspunsul galvanic al pielii, tensiunea musculara etc, oferind o procesare inteligibila a acestora pacientului, in timp real. Aceasta tehnica aduce in planul constientei pacientului fenomene care, altfel, nu le-ar fi constientizat.Oferind pacientului informatii considerate involuntare, se ofera acestuia ocazia de a dobandi controlul asupra unor procese fiziologice, considerate pana atunci apanajul sistemului nervos vegetativ.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Si cand se aproximeaza BFK ca va deveni o practica medicala curenta?

Neuron Q spunea...

io nu pre-s la curent cu ce se manaca biofeedbackul asta... but... lamureste-ma, de ce "a dobandi controlul asupra unor procese fiziologice, considerate pana atunci apanajul sistemului nervos vegetativ"? adik de cele mai multe ori sistemul veg isi cam face treaba bine si oricum avem prea multe de controlat... sau nu?

Claudiu Mirescu spunea...

Neuronq: sigur ca SNV isi face treaba foarte bine, insa cateodata exagereaza. De exemplu, cred ca iti sunt cunoscute exemplele fluturasilor in stomac dinainte de un examen (macar de la altii), care nu sunt altceva decat manifestarea SNV asupra tractului digestiv, in conditii de stress. Daca reusim sa controlam acest lucru cat de cat, in loc sa stam cu triferment-ul si cu dostonocalm-ul langa noi inainte de examen, ne putem relaxa ca sa ne canalizam asupra lucrurilor cu adevarat importante de dinanite de examen (adica somn:D).

Claudiu Mirescu spunea...

Margan: deja in Bucuresti se va deschide primul cabinet particular de neurofeedback/biofeedback. Va tin la curent cu ultimele detalii, cand acesta va fi disponibil publicului.

flutulash dlagalash cale papa pitoni spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
flutulash dlagalash cale papa pitoni spunea...

shi daca vei putea o sa omoli shi flutulashii din stomac pe care ii ai atuncea cand eshti indlagostit? ce om lau. o sa ii spun iepulashilor mei sa te devoleze.