marți, 30 septembrie 2008

Nistagmus - ne deranjeaza cu ceva ?


Nistagmusul este definit ca o miscare involuntara si repetata a globilor oculari. Termenul nistagmus este derivat din grecescul nmstagmos, folosit pentru a descrie miscarile embrioase ale celor somnorosi sau atinsi de patima alcoolului. In cursul timpului, nistagmusul a suferit numeroase clasificari din partea medicilor, dupa diferite criterii: vertical, lateral, rapid, lent, fiziologic, patologic etc.

Sarind peste unele detalii, nistagmusul se poate clasifica in doua mari categorii:


  • nistagmusul congenital;

  • nistagmusul dobandit ca urmare a unor boli neurologice.

Primul dintre acestea, cel congenital, se asociaza adesea cu defecte de vedere, dar care nu sunt cauzate direct de catre acesta. Amintim ca nistagmusul nu e un viciu de refractie si ca nu se poate corecta cu ochelari! Ochelarii sunt purtati pentru corectia defectelor de refractie cu care se asociaza nistagmusul. Miscarea necontrolata o ochilor poate depinde de starea psihica, stress etc. Nu au fost raportate cazuri in care nistagmusul sa se agraveze cu varsta. Dimpotriva, nistagmusul se poate ameliora considerabil pe masura ce copilul creste.

Nistagmusul dobandit pe fondul unor boli neurologice nu este asociat cu defecte de vedere. Cel mai adesea, nistagmusul este corelat cu anumite miscari ale ochilor sau cand este fixat un obiect, spre partea laterala a campului vizual. Acest fenomen se numeste oscilopsie si este frecvent asociat cu sindrom vertiginos.

Unele medicamente, ca Fenobarbitalul, pot provoca nistagmus, asociat cu oscilopsie.

In post-urile care urmeaza, o sa prezint mai multe despre investigarea electrica a nistagmusului si despre dificultatea cuantificarii si clasificarii lui, precum si despre posibilitatile neinvazive de vindecare. In cele din urma, vom ajunge la subiectul blog-ului...biofeedback-ul. Astept intrebarile, sugestiile si comentariile voastre!

Niciun comentariu: